top of page

PMS – Fysiska och psykiska symtom


PMS – fysiska och psykiska symtom

Vad är egentligen PMS? Och innebär det bara fysiska eller även psykiska symtom? I den här artikeln försöker vi reda ut alla dina frågetecken kring symtomen vid PMS. 


När är PMS värst? 


PMS är en förkortning för premenstruellt syndrom. Syndromet uppkommer cirka en vecka innan mensen. När mensen kommer avtar symtomen för majoriteten. För att räknas som PMS brukar man säga att det ska infalla några dagar efter ägglossning och släppa senast dag 3-4 efter menstruationsstart. Men det är individuellt och beror även på din ålder. 


Vilka får PMS? 

PMS är väldigt vanligt i fertil ålder. Cirka 75 % av alla kvinnor har någon form av symtom premenstruellt. Ungefär 15-20 % har mer uttalad PMS och ungefär 2-5 % har PMDS. 


Vad händer i kroppen vid PMS? 


Forskarna är inte helt överens idag. Det man tror är att man har en överkänslighet för nedbrytningsprodukter. Låga könshormoner är ett annat svar och dagens stress kan också påverka. Det finns en del forskning om genetiken har något med detta att göra.


När det gäller den senaste forskningen så pratar man mer och mer om hormonernas roll vid PMS. Det verkar som att hormonnivåerna påverkar våra signalsubstanser i hjärnan med humörpåverkan som resultat. Flera studier pekar mot att det svängande östrogenet under lutealfasen är orsaken till kvinnors humörsvängningar. 


Både fysiska och psykiska symtom


Du kan känna dig arg, irriterad, ångestfylld men även ha fysiska symtom som svullna bröst och allmän svullnadskänsla i kroppen. Vissa kvinnor vittnar om att de känner sig yra och inte riktigt känner igen sig själva. Vissa kvinnor tycker att det känns som att man har influensa i kroppen.


Symtomen kan vara både fysiska och psykiska. Typiska fysiska symtom är:


  • ökad akne

  • ömhet i brösten

  • svullnadskänsla


De psykiska symtomen är hos vissa kvinnor de mest besvärande och detta är några exempel på psykiska symtom.

  • Irritabilitet

  • Nedstämdhet

  • Ilska

  • Oro

  • Spändhet

  • Humörsvängningar

  • PMS-besvär


Har du en eller flera av dessa symtom? Läs mer om hur du kan få hjälp med dina PMS-symtom här.


Varför blir PMS värre med åren? 


Ett av de första tecknen på förklimakteriet är just känslan att din PMS aldrig tar slut. Man skulle kunna säga att PMS är en föraning om hur förklimakteriet kommer vara. Symtom som nedstämdhet och depressiva tendenser återfinns både vid PMS och i förklimakteriet och kvinnor som har haft PMS under åren verkar få besvärligare i klimakteriet. 


Hur får du diagnosen PMDS? 


Psykiska besvär vid PMDS

Det finns en allvarligare form av PMS och den kallas för PMDS. PMDS står för premenstruellt dysforiskt syndrom och handlar om en mer uttalad psykisk påverkan. När det gäller PMDS så brukar man säga att för att diagnosen ska kunna ställas så har dina symtom en påtaglig inverkan på arbete, skola, aktiviteter och relationer.


Eftersom det inte finns några markörer för att mäta dessa tillstånd så bedöms du utifrån symtom. Våra gynekologer har utarbetat bra metoder för att skilja mellan PMS och PMDS. Behandlingen skiljer sig ofta åt. 


Vad händer i hjärnan vid PMS?


Enligt ny forskning visar det sig att den svårare formen av PMS syns i hjärnan. Studier visar att  PMDS syns i hjärnan, med andra ord är det inte inbillning. Studierna visar bland annat att kvinnor som lider av den svåraste formen har en ökad aktivitet i delarna som är viktiga för att värdera känslomässiga faktorer och härifrån koordineras även lämpliga beteenden som svar.


Med andra ord kanske du reagerar snabbare på saker som egentligen inte är så stora saker egentligen, vilket många kvinnor brukar säga att de gör. Om du tänker på hur du själv är så kanske det är så att du “tänder” till snabbare än under andra faser i menscykeln.  


När det gäller PMDS så brukar man säga att för att diagnosen ska kunna ställas så har dina symtom en påtaglig inverkan på arbete, skola, aktiviteter och relationer. Eftersom det inte finns några markörer för att mäta dessa tillstånd så bedöms du utifrån symtom. Våra gynekologer har utarbetat bra metoder för att skilja mellan PMS och PMDS. Behandlingen skiljer sig ofta åt. Känner du att din PMS påverkar din vardag så finns vi här för att hjälpa till. 




Vanliga frågor och svar om PMS


När i menscykeln kommer PMS? 

Det kommer i den andra delen av menscykeln. Oftast en vecka innan mens. 


Hur många dagar har man PMS? 

Det är individuellt men det brukar vara en vecka innan mensen och någon/några dagar efter mensen har kommit. 


Vilka symtom kan man ha vid PMS?

Du kan få både fysiska och psykiska symtom vid PMS. Du kan till exempel få ömma bröst, ökad akne, vara irriterad, arg och nedstämd. 


Varför får du ångest vid PMS?

PMS ger både fysiska och psykiska symtom. Man vet inte riktigt mekanismerna bakom men de svängande hormonnivåerna verkar spela roll. 


Blir brösten större vid PMS? 

Ja, PMS kan orsaka att dina bröst känns större, mer ömma och mer spända. 


Kan du känna dig sjuk vid PMS?

Ja, vissa kvinnor vittnar att de till och med kan känna som att det har influensa när de har PMS. 


Är det någon skillnad på PMS och PMDS? 

Ja, PMDS är den svårare formen av PMS som framförallt ger psykiska symtom. Om det är besvärligt för dig i vardagen rekommenderar vi dig att söka hjälp.


Vad händer i hjärnan vid PMDS?

Du kan ha ökad aktivitet i delarna som är viktiga för att värdera känslomässiga faktorer. Det kan alltså bli svårare för dig att reglera dina känslor och du kan snabbare reagera på saker du inte hade reagerat på om du inte haft PMDS.  


När ska du söka hjälp?

När du känner att du inte klarar av din vardag under perioder av PMS är det viktigt att söka hjälp då det finns bra hjälp att få. Boka gärna en tid här. 







Boka en tid i appen

Vårt mål är att varje kvinna ska få den vård hon behöver. Därför arbetar en bredd av olika professioner hos oss – gynekologer, barnmorskor och dietist. Vi hjälper dig digitalt när vi kan och på våra fysiska kliniker i Region Stockholm och Region Halland när det behövs.

bottom of page