top of page

NIPT-test

Blodprov vid graviditet för att upptäcka kromosomavvikelser
DTS_MISC_Matelli_Graves_7642_compressed_

Välkommen att göra ditt NIPT-test hos oss.

Vi hjälper dig gärna att göra NIPT-test under din graviditet. Du kan göra NIPT-test hos oss från och med 10 fullgångna veckor (alltså 10+0). Du behöver ha gjort ett ultraljud som bekräftar graviditetslängden. Avgiften för NIPT är 5 500 kr.

Du behöver inte komma in till oss på kliniken, men du behöver ta ett blodprov på en av Karolinskas 43 provtagningsenheter i Region Stockholm.

 

Provsvaret kommer inom 10 arbetsdagar. Om provsvaret inte visar på några avvikelser får du svaret online – i annat fall ringer vi upp dig.

Identifiera dig med Bank-ID och svara på några frågor om din graviditet för att beställa ditt NIPT-test.

Vad är NIPT?
  • NIPT är en form av fosterdiagnostik, som kan visa om fostret har någon av de vanligaste kromosomavvikelserna, t.ex. Downs syndrom.

  • NIPT är mycket tillförlitligt om det visar att fostret inte har en avvikelse. Om det visar på en avvikelse behöver det kompletteras med andra tester för ett definitivt svar.

  • NIPT ger även svar på fostrets kön (om du önskar).

  • Vid NIPT tar vårdpersonalen ett blodprov i armen på dig som är gravid.

När och var kan jag göra NIPT?
  • NIPT kan göras från och med 10 fullgångna graviditetsveckor.

  • NIPT behöver föregås av ultraljud för att bekräfta graviditeten och dess längd. Det är därför vanligt att välja att göra NIPT efter utfört KUB-test.

  • Du behöver inte bo i Region Stockholm för att göra NIPT via oss, men du behöver ta dig till en av Karolinskas provtagningsenheter i Region Stockholm.

​I vissa fall kan du bli erbjuden NIPT kostnadsfritt av regionen. Olika regler gäller i olika regioner. (I Region Stockholm gäller att du får NIPT-test bekostat utifall att sannolikheten på KUB var 1/200 eller högre.) Om du inte blir erbjuden NIPT av regionen, så kan du välja att genomföra det privat mot en avgift. 

SÅ FUNKAR DET

Vi hoppas kunna erbjuda NIPT utanför Region Stockholm snart!

Gör NIPT hos oss.
Smidigt och tillgängligt.

När du gör NIPT-test hos oss behöver du inte komma in till oss på kliniken, utan det räcker att besvara ett antal frågor i vår digitala tjänst och sedan besöka en av Karolinskas provtagningsenheter i Region Stockholm.

bottom of page