top of page

8 tips vid underlivssmärta efter förlossningen

Kvinna som ligger i sängen och blundar och kanske har ont.

Den första tiden efter förlossningen är det vanligt att känna sig öm i underlivet. Att helt undvika smärta och obehag är svårt, men det finns en del saker vi kan göra för att lindra smärtan och stötta läkningsprocessen.


Smärtlindrande läkemedel

Om du har fått råd av din barnmorska att ta smärtlindring är det viktigt att följa de råden. Det är viktigt för läkning och återhämtning att inte ha mer ont än nödvändigt. Om du inte fått råd om smärtlindrande läkemedel men känner behov kan du ringa och fråga din barnmorska.


Isbinda

Du kan använda is eller kyla som smärtlindring. Exempelvis kan du göra en isbinda genom att hälla någon matsked vatten i en binda och lägga i frysen någon timme. Alternativt frysa en vetekudde och placera mot underlivet utanpå kläderna.


Anpassad belastning

Undvik de positioner som smärtar och undvik att sitta alltför långa stunder. Prova att ligga ner när du matar/ammar om du kan. När du väl sitter kan du bulla upp med kuddar i ländrygg och under armar för att göra det mjukare.


Avlastande positioner

Du kan också använda positioner för att avlasta bäckenbotten. Exempelvis ligga på rygg med benen upp mot väggen eller med en stor kudde under benen. Alternativt ligga på rygg med rumpan/bäckenet upphöjt med en kudde under rumpan.


Cirkulationsknip

Så snart smärtan tillåter kan du påbörja knipträning. Och då pratar vi inte om mängder av styrke- eller uthållighetsknip utan mjuka, korta knip för cirkulation. När du använder musklerna ökar blodgenomströmningen och därmed cirkulationen och detta främjar vävnadernas läkning. 10 lätta knip med fokus på avspänning mellan repetitionerna kan vara en bra start.


Toalettbesök

Om det svider när du kissar kan du prova att kissa i duschen med duschstrålen riktad mot underlivet. Gnugga/dra inte med toapapper när du torkar dig utan badda torrt efteråt. De första gångerna du ska tömma tarmen kan det kännas lite obehagligt, du kan då prova att hålla handen med lite toapapper mot mellangården med lätt tryck när du bajsar.


Djupandas

Glöm inte att ta några djupare andetag då och då under dagen. Andetaget har en tendens att “stanna i bröstet” under graviditeten, helt enkelt för att barnet tar så mycket plats. Även spänningar efter förlossningen på grund av smärta, stress, hormonomställningar och anpassning till det nya livet kan leda till att vi inte andas ner i magen. Att öva på detta några gånger om dagen påminner kroppen att slappna av och stimulerar också cirkulation och läkning i både buken och underlivet.


Rör på dig – i den mån du kan!

Kroppen mår aldrig bra av total stillhet. Även om det är viktigt att vila ofta och ligga ner och tillåta sig att inte belasta kroppen så mycket den första tiden så mår vi gott av att röra oss det vi kan. Ligger du ner kan du exempelvis böja och sträcka i fotled och knän, sträck gärna ut mellan skulderblad och bröstet samt var uppe och gå kortare stunder.


Vill du har mer individanpassade övningar kan en fysioterapeut inriktad på kvinnohälsa hjälpa dig personligt stöd och rådgivning.


Källor


Fernando M, Winblad L. Mammaroll & snippkontroll: du och din kropp året efter förlossningen. Fri Tanke: Stockholm; 2018.


Emma R M. Gravidkraft: hälsa genom rörelse och träning. Balkong förlag: Stockholm; 2017.


Fernando M. Förlossningsskador grad 1-4 (internet). Stockholm. (uppdaterad 2017-01-25, citerad 2022-08-19). Hämtad från: https://bakingbabies.se/2017/01/25/forlossningsskador-grad-1-4/

Boka en tid i appen

Vårt mål är att varje kvinna ska få den vård hon behöver. Därför arbetar en bredd av olika professioner hos oss – gynekologer, barnmorskor och dietist. Vi hjälper dig digitalt när vi kan och på våra fysiska kliniker i Region Stockholm och Region Halland när det behövs.

bottom of page