NIPT – ett blodprov som kan påvisa kromosomavvikelser
- Katarina Wilk, Medicinsk skribent och författare
- 18 mars
- 2 min läsning
Uppdaterat: 21 mars

NIPT är ett test man kan ta när man är gravid. Syftet är att hitta eventuella fel (avvikelser) på fostret. NIPT står för non-invasive prenatal testing och har hög tillförlitlighet.
Måste alla göra ett NIPT-test?
NIPT är precis som all annan fosterdiagnostik frivillig. Alla regioner erbjuder inte testet kostnadsfritt. Men för vissa patienter blir det kostnadsfritt om man tex har fått hög sannolikhet för kromosomavvikelse på KUB-testet.
När kan du göra ett NIPT-test?
NIPT kan göras från graviditetsvecka 10+0. För att göra ett test inom den offentliga vården behöver du en remiss. Men en del mottagningar erbjuder NIPT-test mot en kostnad och då behöver du ingen remiss.
Vad kan NIPT-testet visa?
Testet visar hur troligt det är att fostret har vissa kromosomavvikelser. I varje cell finns 46 kromosomer som innehåller arvsanlag. Hälften av dessa kommer från ägget och hälften från spermien. När de ska dela sig efter befruktningen kan det bli avvikelser. Vissa avvikelser kan vara mycket allvarliga medan andra knappt märks.
Det finns olika typer av NIPT-test. En viss typ undersöker alla kromosompar hos fostret. En annan typ är en riktad analys avseende trisomi 21 (Downs syndrom) och två mer ovanliga kromosomförändringar, trisomi 13 (Pataus syndrom) och trisomi 18 (Edwards syndrom). NIPT-test kan också ge information om fostrets könskromosomer X och Y samt om det finns någon avvikelse i antalet könskromosomer, till exempel som vid två tillstånd som heter Turners eller Klinefelters syndrom.
Utöver att undersöka avvikelser kan ett NIPT-test visa vilket kön fostret har. Du bestämmer själv om du vill veta vilket kön fostret har.
Att tänka på innan ett NIPT-test
Det är frivilligt att göra ett NIPT-test. Det är ditt eget val. Det är viktigt att reflektera innan och diskutera noga med sin partner om man vill genomgå testet eller inte. En av de viktigaste aspekterna är att fundera på vad testresultatet kan innebära för just dig eller er som par och vilket ställningstagande ni står inför när resultatet kommer. Det är fortfarande väldigt få barn som föds med kromosomavvikelser men många kan ändå vara villrådiga inför att ta ett test. En barnmorska kan hjälpa till att strukturera upp tankarna.
Om du känner att du vill ha extra stöd i ditt beslut boka gärna en tid hos våra barnmorskor så kommer du få information och stöd så att du kan ta det beslutet som passar er bäst.
Förberedelser innan ett NIPT-test
För att kunna göra NIPT behöver du först göra ett ultraljud. Ultraljudet visar hur länge graviditeten har pågått och om det är fler än ett foster. En del bokar ett tidigt dateringsultraljud i samband med NIPT-testet. Andra väntar till KUB-testet är genomfört, eftersom KUB innehåller ultraljudsundersökning.
Hur går ett NIPT-test till?
Ett NIPT-test är ett blodprov som tas i armen på den som är gravid. Det är ett litet stick i armen och går på några sekunder. Blodprovet skickas sedan till ett laboratorium för analys. När analysen är klar får du information om testresultatet.
Kan man få biverkningar efter ett NIPT-test?
Eftersom NIPT endast innebär ett blodprov som tas i armen, så finns inte några biverkningar utöver lite ömhet kring sticket i armen.
Läs mer och boka NIPT-test här.