top of page

Få hjälp med

Preventivmedel

Exempel på saker vi kan hjälpa dig med

• Förnya ditt recept på preventivmedel
• Ge råd kring vilken preventivmetod som passar dig
• Byte till annan preventivmetod
• Rådgivning om du glömt ta ditt p-piller
• Rådgivning om du har biverkningar
• Akut-p-piller
• Förskrivning av preventivmedel för att behandla ett medicinskt tillstånd, exempelvis PMS, smärtsam mens eller rikliga blödningar

Vid behov hjälper barnmorskan att boka in dig på besök till gynekolog eller annan specilialitet – digitalt om det är möjligt, fysiskt vid behov.

Så funkar det

1

Boka ett videobesök – du väljer en tid som passar dig

2

Identifiera dig via Bank-ID och svara på ett par frågor

3

Mötet sker i appen Femcare där du får hjälp med ditt besvär

Patientavgift: 0 kr

Hos oss behöver du alltid börja med ett videobesök med barnmorska. Vid behov kommer barnmorskan att boka in dig på besök med gynekolog eller annan specialitet – digitalt om det är möjligt, fysiskt om det behövs.

"

Jag hade inte förstått att jag skulle må så mycket bättre av att använda hormonspiral. Sååå tacksam."

Patient hos Femcare

Lär dig mer om

Preventivmedel

Vad är preventivmedel?

Preventivmedel är olika metoder som används för att förhindra graviditet. De kan vara hormonbaserade, som p-piller eller hormonringar, eller icke-hormonbaserade, som kondomer eller kopparspiral.


Vem kan använda preventivmedel?

Preventivmedel kan användas av kvinnor och män som inte är redo att bli gravida eller som vill undvika graviditet.


Vilka olika preventivmedel finns, och vilka är deras respektive för- och nackdelar?

Det finns många olika preventivmedel att välja mellan. Här är några av de mest populära:

  • P-piller: P-piller är hormonbaserade och innehåller syntetiska östrogener och/eller  gestagener. Vissa hormonbaserade ppiller kan innebära fördelar avseende blödningar men mindre smärta, mindre mängd blödning och möjlighet att kontrollera blödningarnas frekvens. De kan också bidra till att förbättra acnebesvär. Många p-piller ger till en början biverkningar såsom huvudvärk, illamående och ökad känslighet i brösten. Dessa biverkningar brukar vara övergående inom några månader. 

  • Hormonringar: Hormonringar är en annan form av hormonbaserat preventivmedel. De placeras i slidan varje månad och ger en jämn dos av hormoner. Fördelar inkluderar, liksom p-piller, minskad blödningsmängd och möjligheten att kontrollera blödningarna. Nackdelar utgörs av biverkningar som illamående och ökad känslighet i brösten, vilket vanligtvis brukar vara övergående inom några månader. 

  • Kondomer: Kondomer är ett icke-hormonbaserat preventivmedel som skyddar mot både graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar. Fördelar inkluderar att de är enkla att använda och att de ger visst skydd mot könssjukdomar. Nackdelar inkluderar risken att kondomen går sönder vid felaktig användning vilket då minskar graviditetsskyddet och skydd mot könssjukdomar.

  • Kopparspiral: Kopparspiral är ett annat icke-hormonbaserat preventivmedel. Det placeras inuti livmodern och kan stanna kvar i upp till 5 år. Fördelar inkluderar att kvinnan följer sin egen menscykel och en låg risk för biverkningar. Nackdelar inkluderar ökad blödningsmängd i samband med menstruation och en liten risk för infektion i samband med insättning.

  • P-stav: P-stav är ett annat hormonellt preventivmedel innehållande hormonet gestagen. P-stav sätts in i armen och byts ut var tredje år eller tidigare om du önskar. Fördelar inkluderar att den sitter på plats och då ingen risk att glömma ta sitt preventivmedel och att blödningsmängden blir mindre eller för vissa uteblir helt. Nackdelar inkluderar att blödning kan komma oregelbundet eller att biverkningar som acne kan uppkomma. 


Hur vet jag vilket preventivmedel som passar mig?

Valet av preventivmetod beror på enskilda faktorer såsom ålder, hälsostatus, livsstil och personlig preferens. Det är bäst att rådfråga en vårdgivare som kan bedöma dina behov och hjälpa dig välja det bästa alternativet för dig. Glöm inte att också regelbundet omvärdera och uppdatera dina preventivmedelsval när dina behov och omständigheter förändras över tid.


Används preventivmedel i andra syften än att förhindra graviditet?

Ja, preventivmedel används inte bara för att förhindra graviditet. Vissa preventivmedel kan också ha andra hälsofördelar, till exempel att reglera menstruationscykeln, användas vid smärtsamma eller kraftiga menstruationer, lindra PMS-symtom eller förebygga könssjukdomar. Det är viktigt att diskutera de specifika hälsofördelarna och riskerna med en vårdgivare innan man börjar med en preventivmetod.

Innehållet är skrivet av

Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, ST inom gynekologi och obstetrik

Få hjälp av en av våra duktiga barnmorskor för att hitta det bästa preventivmedlet för dig.

Patientavgift: 0 kr

bottom of page