
Har du oregelbunden mens, svårt att hålla vikten eller problem med oönskad hårväxt? Då kan du ha PCOS (Polycystiskt ovarialsyndrom) – ett hormonellt tillstånd som drabbar ungefär var tionde kvinna.
Även om PCOS kan vara utmanande och påverka vardagen på många sätt finns det bra hjälp att få.
I den här artikeln går vi igenom:
Vad PCOS är
Fyra olika typer av PCOS
4 vanliga symtom och behandling
Oregelbunden mens
Svårt att bli gravid
Manlig hårväxt och akne
Svårt att hålla en hälsosam vikt
Psykisk hälsa och PCOS
Hur PCOS fungerar i kroppen
När du ska söka vård
Vanliga frågor och svar om PCOS
Du är inte ensam
PCOS-diagnosen väcker ofta många frågor och känslor. Men om du har den är du inte ensam – cirka 10% av alla kvinnor lever med PCOS.
Här är några saker som kan vara skönt att veta:
Du kan ha fler "guldägg" – alltså kvalitetsägg – än andra kvinnor och kan ofta bli gravid även senare i livet
Din kropp kan vara naturligt bra på att bygga muskler, vilket kan ge dig extra styrka
För alla symtom finns effektiv hjälp
Kvinnor med PCOS får lika många barn som andra kvinnor, även om vägen dit ibland tar lite längre tid
Vad är PCOS?

PCOS påverkar både äggstockarna och kroppens hormonbalans. För att få diagnosen behöver du ha två av dessa tre kriterier:
Oregelbunden eller utebliven mens, vilket kan påverka din menscykel och fertilitet.
Förhöjda nivåer av testosteron (manligt könshormon). Detta kan visa sig genom ökad hårväxt på kropp och ansikte, akne och andra hormonella förändringar.
Många äggblåsor på äggstockarna, vilket upptäcks genom ultraljudsundersökning.
De fyra olika typerna av PCOS
För att kunna ge rätt hjälp har vården börjat dela in PCOS i fyra olika typer. Det är viktigt att förstå skillnaden eftersom behandlingen kan vara olika beroende på vilken typ du har.
Typ A – den omfattande formen
Detta är den form där du har alla tre kriterierna. Du har både oregelbunden mens, högt testosteron och många äggblåsor på äggstockarna. Ofta är symtomen mer uttalade och det finns en större risk för komplikationer som insulinresistens. Denna typ kan behöva mer omfattande behandling.
Typ B – hormonell och menspåverkan
Vid denna typ har du högt testosteron och oregelbunden mens, men inte många äggblåsor. Du kan ha problem med viktökning och behandlingen fokuserar ofta på att få bättre hormonbalans och mer regelbunden mens.
Typ C – hormonell med normal mens
Här har du högt testosteron och många äggblåsor, men normal mens. Det är vanligt med problem som hårväxt och akne. Behandlingen inriktas främst på att minska testosteronets effekter.
Typ D – den mildaste formen
Detta är ofta den mildaste formen där du har många äggblåsor och oregelbunden mens, men normala testosteronnivåer. Du har oftast färre problem med vikt och hårväxt, och prognosen är generellt bättre.
Det kan verka förvirrande att man kan få diagnosen PCOS utan att ha polycystiska äggstockar. Namnet kommer från hur tillståndet först upptäcktes, men idag vet vi att PCOS är mer komplext än så.
4 vanliga symtom och behandling vid PCOS
Symtomen kan skilja sig mellan olika kvinnor. Vilken behandling som passar bäst beror på dina specifika symtom och vilken typ av PCOS du har.
Det viktigaste är att du söker vård och inte lider av dina besvär i onödan. För alla symtom finns effektiv hjälp, och med rätt stöd kan du hantera tillståndet och förbättra din livskvalitet.
Här är de fyra vanligaste symtomen och behandlingar som kan hjälpa dig.
1. Oregelbunden mens

PCOS är något du föds med, men symtomen blir först märkbara efter din första menstruation. Det första året efter mensdebut är oregelbunden mens helt normalt, och läkare väntar vanligtvis med att ställa en PCOS-diagnos tills mensen varit igång några år.
Vad räknas som oregelbunden mens?
För tjejer som haft mens i 1-3 år:
Mindre än 21 dagar mellan menstruationerna
Mer än 45 dagar mellan menstruationerna
Över 90 dagar mellan två menstruationer
För kvinnor som haft mens längre än 3 år:
Färre än 8 menstruationer per år
Kortare tid än 21 dagar mellan menstruationerna
Längre tid än 35 dagar mellan menstruationerna
Enstaka försenade menstruationer eller mellanblödningar räknas inte som oregelbunden mens i detta sammanhang.
Behandling för oregelbunden mens
En oregelbunden menscykel kan vara både frustrerande och skapa oro, speciellt om du vill bli gravid. Det finns flera sätt att få mensen mer regelbunden.
P-piller är en vanlig behandling som både kan ge regelbundna blödningar och minska andra symtom som akne och oönskad hårväxt. Om du vill bli gravid finns det andra läkemedel som kan hjälpa till att få igång ägglossningen.
Läs mer på 1177 Vårdguiden om polycystiskt ovarialsyndrom – PCOS och stimulerad ägglossning.
2. Svårt att bli gravid

Många oroar sig för att PCOS ska påverka möjligheten att få barn. Men här finns det mycket hopp!
Kvinnor med PCOS får lika många barn som andra, även om det ibland kan ta längre tid att bli gravid. En fördel med PCOS är att du har fler ägg totalt, vilket betyder att du också har fler ägg med normal kromosomuppsättning kvar senare i livet - dina så kallade "guldägg". Detta kan göra det möjligt att bli gravid även när du är äldre. Det viktiga är att det finns bra hjälp att få, och många med PCOS lyckas få barn med rätt stöd.
När du planerar för graviditet kan din läkare rekommendera olika vägar framåt. För vissa kan det innebära att se över livsstilsfaktorer eller få medicinsk behandling för att få igång ägglossningen.
Den största utmaningen är ofta att förstå när du har ägglossning. Även om din menscykel kan vara oregelbunden, finns det ändå ett personligt mönster att lära känna. Varje kvinna med PCOS har sina egna kroppssignaler som kan hjälpa till att ge en ungefärlig uppfattning om när ägglossning kan ske.
För en anteckningsbok över din mens och notera längden
Använd en menscykel-app för att spåra förändringar
Var uppmärksam på kroppens signaler som förändringar i flytningar
Använd ägglossningstest för att identifiera fertila dagar
Spermier kan överleva upp till sex dagar i kroppen, medan ägget bara lever i 12–24 timmar. Därför kan det vara bra att ha sex regelbundet under den period du tror du kan ha ägglossning.
Om du behöver extra stöd att bli gravid finns flera behandlingsmöjligheter:
Mediciner som hjälper till att få igång ägglossningen
Hjälp att reglera hormonnivåerna
IVF-behandling, där kvinnor med PCOS ofta har mycket goda resultat
Graviditet med PCOS
När du är gravid kan PCOS innebära att du behöver extra kontroller. Det finns en något ökad risk för graviditetsdiabetes, högt blodtryck och större viktuppgång. Med rätt uppföljning och eventuell behandling kan dessa risker minskas.
Känns det svårt att förstå din menscykel eller vill du veta mer om graviditet med PCOS? Boka ett digitalt besök hos oss på Femcare så hjälper vi dig.
3. Manlig hårväxt och akne

Ett vanligt symtom vid PCOS är ökad hårväxt i ansiktet eller på kroppen, ofta tillsammans med akne. Hur mycket hårväxt som uppstår varierar mellan olika personer, och nordiska kvinnor får ofta mindre uttalade symtom jämfört med kvinnor från andra delar av världen. Trots detta kan även mindre förändringar upplevas som besvärande.
För många kan detta vara en känslig och påfrestande upplevelse. Det är normalt att känna sig nedstämd eller osäker när kroppen beter sig på ett sätt som känns främmande och som strider mot samhällets skönhetsideal. Om du har dessa känslor är du inte ensam – och som tur är finns det hjälp att få.
Akne och hårväxt beror på förhöjda nivåer av manliga könshormoner (testosteron). Många väljer att behandla hårväxten med laser, köper dyra hudvårdsprodukter och behandlingar mot akne, vilket kan fungera bra för symtomen men tyvärr inte påverkar grundorsaken.
Det många inte vet är att en gynekolog kan hjälpa dig med dessa symtom. Det finns effektiv medicinsk behandling som kan hjälpa mot både hårväxt och akne:
Kombinerade p-piller
Minipiller
Spironolakton (en medicin som motverkar testosteron)
De kombinerade pillerna kan vara extra bra eftersom de får levern att producera ett ämne (SHBG) som binder testosteron. Genom att minska mängden fritt testosteron i kroppen kan detta hjälpa till att minska symtom som ökad hårväxt och akne.
Här kan du läsa mer om hur du hittar rätt preventivmedel.
4. Svårt att hålla en hälsosam vikt

Ett av de mest frustrerande symtomen vid PCOS kan vara svårigheterna att hålla en normal vikt. Detta beror på att det höga testosteronet kan leda till insulinresistens, vilket gör det extra svårt för kroppen att hantera socker och fett.
Många kvinnor med PCOS kämpar med vikten och får ofta höra att de "bara" behöver gå ner i vikt. Men vid PCOS är det extra svårt att göra det på grund av hur hormonerna påverkar ämnesomsättningen. Traditionella viktminskningsråd räcker ofta inte till, eftersom din kropp hanterar energi på ett annorlunda sätt.
Kom ihåg: Svårigheter att gå ner i vikt handlar inte om bristande viljestyrka, utan om hur PCOS påverkar din kropp. Skuldbelägg inte dig själv för något du inte kan kontrollera.
Det finns sätt att stötta din kropp och din hälsa som tar hänsyn till hur PCOS fungerar. Istället för att fokusera enbart på vikten kan du hitta rutiner och vanor som får dig att må bra och som fungerar just för dig.
Livsstilstips vid PCOS
Till skillnad från vanliga viktråd handlar dessa tips om att ta hänsyn till hur din kropp fungerar med PCOS. Fokus ligger på att hjälpa din kropp må bra, inte bara på siffror på vågen.
Det finns ingen specifik "PCOS-diet", men vissa kostval kan göra stor skillnad för hur du mår. Ät regelbundet med fokus på långsamma kolhydrater och fiberrik mat. En balanserad diet med mindre socker och raffinerade kolhydrater kan hjälpa kroppen att reglera blodsockernivån och minska insulinpåverkan. Inkludera grönsaker, fullkornsprodukter och frukt i din dagliga kost.
Vissa studier tyder på att en högre proteinhalt i kosten kan bidra till att sänka androgena nivåer hos kvinnor med PCOS.
Regelbunden motion, speciellt intensiv träning, har en positiv effekt på kroppsmasseindex (BMI), kondition och insulinresistens hos kvinnor med PCOS. Fysisk aktivitet kan också bidra till att minska stress och förbättra hormonbalansen, vilket har en positiv effekt på humöret och energinivån.
Det viktigaste är att hitta en livsstil som känns bra just för dig.
Medicinsk behandling för viktminskning
Det finns medicinsk behandling att få om du behöver hjälp att gå ner i vikt. Nya behandlingar med viktminskningssprutor (GLP-1-agonister) har visat bra resultat vid PCOS. Dessa kan hjälpa både med viktminskning och att få mensen mer regelbunden.
För kvinnor med PCOS som har BMI över 25 rekommenderas ofta Metformin, en medicin som stabiliserar blodsockret. Metformin kan hjälpa kroppen att hantera insulin bättre, vilket både kan underlätta viktminskning och bidra till mer regelbunden ägglossning.
Psykisk hälsa och PCOS
PCOS påverkar inte bara kroppen utan även den psykiska hälsan. Detta är en del av sjukdomsbilden, och även här finns det bra hjälp att få.
Forskning visar att:
Kvinnor med PCOS har ökad risk för depression (mer än 3 gånger ökad risk) och ångest (mer än 2 gånger ökad risk)
Det finns nästan fördubblad risk för autismspektrumtillstånd
Ökad förekomst av personlighetsstörning, social fobi, tvångssyndrom, ADHD och ätstörningar förekommer också
Kvinnor som kämpar med övervikt kan uppleva flera psykiska symtom. Så många som 38% rapporterar tillstånd som:
Depression och ångest
Låg självkänsla
Social isolering
Upplevd stress
I vissa fall missbruk eller ohälsosamt förhållande till mat
Kom ihåg att du har rätt till hjälp även för de psykiska aspekterna av PCOS. Berätta för din vårdgivare om du upplever psykiska symtom så att du kan få rätt stöd.
Så fungerar PCOS i kroppen
För att förstå PCOS kan det vara bra att veta hur en normal menscykel fungerar och vad som händer vid PCOS. Tänk på det som ett avancerat samspel mellan hjärnan och äggstockarna – ett samspel som störs vid PCOS.
En normal menscykel
En vanlig menscykel är cirka 28 dagar lång och består av två faser:
Follikelfasen: Från mensens första dag till ägglossningen
Lutealfasen: Från ägglossningen till nästa mens (normalt 14 dagar)
Det som händer i kroppen är att:
Östrogennivån är låg i början av cykeln
Hjärnan, via hypofysen, skickar ut ett hormon som kallas FSH (follikelstimulerande hormon)
FSH säger åt äggstockarna att börja mogna äggblåsor
När äggblåsorna växer producerar de östrogen
När östrogennivån blir tillräckligt hög skickar hjärnan ut ett annat hormon, LH (luteiniserande hormon)
LH utlöser ägglossningen
Detta händer vid PCOS
Vid PCOS fungerar inte detta samspel som det ska. Det kan bero på flera saker:
Det finns för många omogna äggblåsor
Utmognaden av äggblåsorna sker inte som den ska, vilket gör att follikelfasen (första delen av menscykeln) blir förlängd
Kvinnor med PCOS har ofta lågt eller normalt östrogen men högt testosteron, vilket stör regleringen av ägglossningen
PCOS innebär också ofta en obalans med förhöjt LH i relation till FSH, vilket ytterligare stör hormonbalansen
Kommunikationen mellan hjärnan och äggstockarna är störd
PCOS innebär ofta högre nivåer av manliga könshormoner, som testosteron, vilket kan leda till symtom som ökad hårväxt och akne. Östrogennivåerna varierar – vissa har normala eller till och med högre nivåer, särskilt om det finns många omogna äggblåsor som producerar östrogen. Hormonbalansen ser olika ut från person till person, och diagnosen bygger på en helhetsbedömning av symtom och blodprover.
Allt detta leder till att:
Mensen blir oregelbunden
Det kan vara svårt att bli gravid
Hormonnivåerna kommer i obalans
Sök hjälp – du behöver inte kämpa ensam

Alldeles för många kvinnor går runt och mår dåligt av sina PCOS-symtom utan att söka hjälp. Kanske har du fått höra att det är "normalt" med oregelbunden mens eller att du "bara" behöver gå ner i vikt. Men PCOS är ett komplext tillstånd som kräver rätt vård och förståelse.
Du bör söka vård om du har:
Färre än 8 menstruationer per år
Besvär med hårväxt eller akne
Försökt bli gravid i ett år utan att lyckas
Andra symtom som oroar dig
På Femcare finns barnmorskor och gynekologer med erfarenhet av PCOS som kan hjälpa dig med utredning, behandling och stöd. Boka en tid här.
Vanliga frågor om PCOS
Här svarar Linnea Hassbring, gynekolog på Femcare, på vanliga frågor hon får från sina patienter.
Vad är skillnaden på PCO, PCOM och PCOS?
PCO eller PCOM (Polycystic Ovarian Morphology) betyder att du har många äggblåsor på äggstockarna. Namnet kan vara missvisande eftersom det låter som att man har cystor, men det handlar om äggblåsor. PCOM syftar alltså bara på hur äggstockarna ser ut på ultraljud.
PCOS (Polycystiskt ovarialsyndrom) är däremot ett bredare tillstånd där du har minst två av tre kriterier: oregelbunden mens, högt testosteron eller många äggblåsor. Du kan alltså ha PCOS utan att ha PCO/PCOM, även om namnet antyder något annat.
Försvinner PCOS när man blir äldre?
PCOS försvinner inte helt, men symtomen blir ofta mildare med åldern. När antalet ägg naturligt minskar blir mensen ofta mer regelbunden vilket bland annat gör det lättare att bli gravid. Detta förklarar också varför vissa kvinnor med PCOS kan bli gravida i 40-årsåldern efter att ha försökt länge.
Kan jag bli gravid om jag har PCOS?
Ja, kvinnor med PCOS kan bli gravida, även om det för vissa kan ta längre tid att bli gravid. En möjlig fördel är att kvinnor med PCOS ofta har fler ägg totalt, vilket betyder att de också har fler ägg med normal kromosomuppsättning kvar senare i livet. Om du behöver stöd finns det bra hjälp att få.
Är PCOS ärftligt?
Ja, risken är cirka fem gånger högre om din mamma har PCOS. Pojkar till kvinnor med PCOS har ökad risk för Metabolt syndrom, diabetes typ 2 och högt blodtryck.
Kan laser hjälpa mot ökad hårväxt vid PCOS?
Ja, laser kan minska hårväxten, men behandlar bara symtomet och inte grundorsaken. Det finns medicinska behandlingar som kan hjälpa mot både hårväxt och andra hormonella symtom.
Kan p-piller påverka min PCOS?
Ja, p-piller kan påverka PCOS genom att lindra symtom som oregelbunden mens, akne och oönskad hårväxt. Däremot kan de också dölja symtomen, vilket gör att vissa upptäcker att de har PCOS först när de slutar med p-piller.
Hur vet jag vilken typ av PCOS jag har?
Det är viktigt att få rätt diagnos för att få rätt behandling. En läkare behöver undersöka dina symtom och ta prover för att avgöra vilken typ av PCOS du har. Det finns fyra olika typer (A, B, C och D) som alla kräver olika behandlingsstrategier.
Finns det någon särskild kost jag ska äta?
Det finns ingen specifik "PCOS-diet", men eftersom PCOS kan påverka hur kroppen hanterar socker kan det vara bra att äta regelbundet och välja långsamma kolhydrater och fiberrik mat. Det viktigaste är att hitta matvanor som fungerar för dig.
Påverkar PCOS humöret?
Hormonerna kan påverka humöret, och högt testosteron kan vara kopplat till mer ilska och aggressivitet. Däremot har du kanske färre PMS-perioder eftersom du har färre ägglossningar.