Tidiga tecken på graviditet – så vet du om du är gravid
- Nina Tornberg, Barnmorska
- för 3 dagar sedan
- 11 min läsning

Har du en känsla av att du är gravid, men är osäker på om det är PMS eller verkliga graviditetstecken? Eller har du nyligen fått ett positivt graviditetstest och undrar vad du kan förvänta dig i tidig graviditet?
Många kvinnor upplever liknande symtom vid både graviditet och vanlig PMS, vilket kan göra det svårt att veta säkert innan ett graviditetstest.
I den här artikeln går vi igenom de vanligaste tidiga tecknen på graviditet och vad som händer i din kropp under den första tiden – från misstanke till bekräftad graviditet och din första kontakt med barnmorskemottagningen.
Du kommer kunna läsa om:
När man kan märka de första tecknen på graviditet
Vilka tidiga tecken du kan hålla utkik efter
När du bör ta ett graviditetstest
Vad som händer i kroppen under tidig graviditet
Vem du kontaktar när du är gravid
Dina besök hos barnmorskan
Vanliga frågor om tidig graviditet
Om längtan att veta tidigt – tecken innan graviditetstest
Väntan på att få veta om du är gravid kan kännas oändlig. Många kvinnor känner igen känslan av att leta efter varje möjligt tecken på graviditet. Det är helt naturligt att vilja ha svar direkt, men att leta efter tidiga tecken innan förväntad mens kan göra det svårare att hantera besvikelsen om mensen ändå kommer.
Det säkraste och minst stressande är att vänta till dagarna runt din förväntade mens och ta ett graviditetstest om mensen är försenad. Men vi förstår också att det är svårt att bara sitta och vänta, och därför går vi igenom vilka tidiga tecken som skulle kunna uppstå redan innan mensens första dag.
När kan man märka tecken på graviditet?
För att förstå när graviditetstecken kan uppstå, är det viktigt att känna till hur graviditetsveckor räknas – något som kan verka förvirrande eftersom graviditeten räknas från innan du ens är gravid:
Graviditetsvecka 1-2: Detta är tiden innan befruktning – räkningen börjar från första dagen på din senaste mens.
Graviditetsvecka 3: Nu sker ägglossning och eventuell befruktning.
Graviditetsvecka 4: Ägget har implanterats i livmodern. Först nu börjar kroppen producera graviditetshormonet hCG.
De allra första tecknen kan märkas först efter implantationen, alltså 6-10 dagar efter ägglossningen, när kroppen börjar producera graviditetshormon. För många kvinnor sammanfaller detta med tidpunkten för förväntad mens, eller strax innan.
Vissa kvinnor kan känna en molande, stickande känsla, liknande mensvärk, när ägget fäster vid livmoderväggen. Ibland kan även en liten blödning uppstå. Växtvärk i buken kan sedan komma och gå under den tidiga graviditeten.
Kom ihåg att de flesta kvinnor inte känner några symtom alls under denna tidiga fas. Det är helt normalt och inget att oroa sig för.
13 tidiga tecken på graviditet

Alla kvinnor upplever graviditet på olika sätt. Du kanske får många av dessa symtom, bara några få, eller inga alls. Det kan därför vara svårt, att leta efter tecken på graviditet. Din upplevelse av tidig graviditet är personlig, och det finns inget rätt eller fel.
1. Utebliven mens
Det mest pålitliga tecknet på graviditet är att mensen uteblir. Om din mens brukar vara regelbunden och den inte kommer som förväntat, kan det vara dags att ta ett graviditetstest.
Många tester är tillräckligt känsliga för att visa ett resultat redan från den dag då mensen skulle ha kommit. Det finns även extra känsliga graviditetstester som kan visa resultat några dagar innan förväntad mens, men dessa kan ge falskt negativa svar om de tas för tidigt.
2. Trötthet
En överväldigande trötthet är vanlig i tidig graviditet. Många blir plötsligt andfådda och känner att de har sämre kondition än vanligt, vilket kan märkas redan mycket tidigt.
3. Ömma och spända bröst
Hormonförändringar kan göra brösten ömma, svullna och känsliga. Detta kan likna känslan före mens, men ofta mer intensivt.
4. Illamående och/eller kräkningar
Illamående kan uppträda när som helst på dygnet och börjar ofta runt vecka 6, men kan komma både tidigare och senare.
5. Förändrat lukt- och smaksinne
Många blir plötsligt överkänsliga för vissa dofter eller får avsmak för mat de tidigare tyckt om. Du kan märka att dofter som aldrig besvärat dig förut nu känns överväldigande.
6. Humörsvängningar
Plötslig gråtmildhet, irritabilitet eller andra humörsvängningar kan uppstå på grund av den hormonella omställningen.
7. Behov att kissa oftare
Ett tidigt tecken på graviditet är att du kan behöva kissa oftare än tidigare. Detta beror inte på att livmodern trycker på blåsan (som senare i graviditeten) utan på att kroppen redan i tidig graviditet har mer vätska som behöver passera genom njurarna.
8. Förstoppning
Hormoner som påverkar matsmältningen kan leda till förstoppning redan i tidig graviditet.
9. Huvudvärk
Huvudvärk i tidig graviditet kan bero på sjunkande järnvärden och förändringar i blodnivåerna. Du kan också få hormonell huvudvärk.
10. Nästäppa
Ökad blodvolym kan göra slemhinnorna svullna, vilket leder till nästäppa och en känsla av att vara täppt i näsan utan att vara förkyld.
11. Ökade flytningar
Många kvinnor kan märka en ökning av flytningar i tidig graviditet. Detta är en naturlig förändring som hjälper till att skydda slidan. De mer vattniga flytningarna kommer oftast senare under graviditeten.
12. Metallsmak i munnen
En del kvinnor upplever en metallisk smak i munnen eller en känsla av torrhet i munnen under tidig graviditet.
13. Implantationsblödning
En liten blödning kan inträffa när det befruktade ägget fäster vid livmoderväggen. Den är oftast mycket mindre än en vanlig mens.
När ska jag ta ett graviditetstest?
Ett graviditetstest mäter nivån av hCG (humant choriongonadotropin) i urinen, ett hormon som produceras när ett befruktat ägg fäster vid livmoderslemhinnan.
De tidigaste testerna kan visa ett positivt resultat 6-10 dagar efter ägglossningen. För mest tillförlitligt resultat rekommenderas att vänta till tiden för förväntad mens, alltså ungefär två veckor efter ägglossning. Detta motsvarar ungefär graviditetsvecka 4.
För bästa resultat, ta ett test:
När din mens är försenad
Med morgonurin (när hCG-koncentrationen är högst)
Enligt instruktionerna på förpackningen
Är testet negativt men mensen fortfarande uteblir? Vänta några dagar och testa igen. Tidiga test kan ibland missa en graviditet eftersom hormonnivåerna ännu inte är tillräckligt höga.
Ett positivt graviditetstest är nästan alltid pålitligt – det är mycket ovanligt att det visar fel.
Däremot behöver ett negativt test inte nödvändigtvis utesluta graviditet, eftersom det kan vara taget för tidigt.
Vad händer i kroppen under tidig graviditet?
Kroppen genomgår enorma förändringar redan i graviditetens början:
Hormonomställning: Kroppen börjar producera hCG, och nivåerna av progesteron och östrogen ökar kraftigt. Dessa hormonförändringar orsakar många av de tidiga graviditetssymtomen som trötthet, illamående och humörsvängningar.
Livmoderns förändring: Livmodern, som normalt är ungefär 7-8 cm lång i bäckenet, börjar förbereda sig för att växa. De kraftiga hormonpåslagen hjälper livmoderns glatta muskulatur att bli mer töjbar. Detta är nödvändigt för att livmodern ska kunna expandera och ge plats för det växande fostret.
Blodvolym och vätskebalans: Kroppen börjar producera mer vätska som påverkar många organ. Blodtrycket sjunker ofta något och kan orsaka yrsel. Den ökade vätskenivån påverkar också blodvärdena, och många känner sig därför andfådda och upplever sämre kondition redan i tidig graviditet.
Energiomsättningen: Din kropp jobbar hårdare och förbränner mer energi under tidig graviditet. Detta kan göra dig både tröttare och hungrigare än vanligt.
Kan symtom komma och gå under graviditeten?

Ja, det är helt normalt att symtom varierar i intensitet under graviditeten, och det är inget att oroa sig för om ett symtom försvinner.
Många kvinnor mår generellt sämre under graviditetsvecka 6-9, när nivåerna av hCG är som högst. När man sedan börjar må bättre runt vecka 9-10 kan det ibland leda till oro, men att symtomen minskar är en naturlig del av graviditetens förlopp.
Även bröstspänningar och andra symtom kan komma och gå. Ibland vänjer sig kroppen vid vissa symtom, som spända bröst, vilket gör att de inte känns lika intensiva efter ett tag. Dagsformen spelar också in – en dålig natts sömn kan förvärra illamåendet nästa dag, medan en bättre natts sömn kan ge en dag med mindre symtom.
Vem kontaktar jag om jag är gravid?
När du har fått ett positivt graviditetstest är det dags att kontakta en barnmorskemottagning (BMM, tidigare kallad mödravårdscentral eller MVC). Det rekommenderas att göra detta så snart du vet att du är gravid, för att få en tid för ett första inskrivningsbesök.
När du är gravid och vill behålla barnet är det barnmorskor som ansvarar för din vård genom hela graviditeten – inte att förväxla med BVC (barnavårdscentral) som tar vid efter barnets födelse. Vid den första kontakten med BMM bokar de in en inskrivningstid, som kan ske från det att du fått ett positivt graviditetstest upp till ungefär graviditetsvecka 8.
Femcares barnmorskemottagningar
Femcare driver två fullständiga barnmorskemottagningar:
Oxbackskliniken i Södertälje
Vasamamma i Stockholm
Hos Femcare kan ditt första inskrivningsmöte ske digitalt om du önskar. Detta hälsosamtal fokuserar på livsstil, kost och vanliga frågor, och lägger grunden för planeringen av graviditeten och den första tiden som förälder.
Det digitala alternativet gör att du kan få viktiga frågor besvarade utan att behöva ta ledigt från jobbet. Du kan sitta bekvämt hemma eller på en plats där du känner dig trygg, vilket många föredrar.
Mellan dina inbokade besök kan du enkelt nå din barnmorska via chatt, något som många uppskattar när frågor dyker upp. Du har också möjlighet att boka videomöte samma dag om du behöver snabb rådgivning kring exempelvis mediciner eller symtom.
På Femcare får du träffa samma barnmorska genom hela graviditeten, både digitalt och fysiskt. Det gör att din barnmorska lär känna just din graviditet och dina behov, vilket ger mer personlig vård och färre upprepningar vid varje besök.
Förutom första inskrivningssamtalet kan även vissa andra besök som inte kräver fysisk undersökning göras via videomöte, men de flesta besök sker naturligtvis på plats på våra mottagningar.
Dina besök hos barnmorskan under graviditeten

Under graviditeten följer alla barnmorskemottagningar ett basprogram med rutinbesök. Här är en översikt över besöken i basprogrammet:
Vecka 5-12 – Första inskrivningsbesöket: Hälsosamtal om dina levnadsvanor, provtagning och information om fosterdiagnostik.
Vecka 7-12 – Andra inskrivningsbesöket: Genomgång av sjukdomshistoria, ärftlighet och livssituation. Planering av graviditeten och beslut om eventuell fosterdiagnostik.
Vecka 16: Enskilt samtal om hur du mår och tankar kring förlossning, amning och föräldraskap.
Vecka 18-20 – Rutinultraljud: Undersökning av fostrets anatomi där du oftast kan få veta barnets kön om du önskar.
Vecka 20-25: Kontroll och samtal om amning och kroppsliga förändringar (främst för förstföderskor).
Vecka 25: Första mätningen av magen (symfys-fundus). Blodprover och information om fosterrörelser.
Vecka 29: Graviditetskontroll med mätningar och provtagning.
Fortsatta besök: Om du väntar ditt första barn besöker du barnmorskan ungefär varannan vecka från vecka 29. Om du fött barn tidigare kommer du på besök ungefär var tredje vecka från vecka 29.
Eftervårdsbesök: Cirka 6-12 veckor efter förlossningen för uppföljning av din hälsa och förlossningsupplevelse. Läs mer om tiden efter förlossningen här för att förbereda dig redan under graviditeten.
Här kan du läsa mer om besöken på 1177 på Vårdguiden.
Utöver dessa grundläggande besök anpassas vården efter dina individuella behov. Graviditet väcker många frågor och ibland oro – och det är helt normalt att behöva mer stöd än vad basprogrammet erbjuder.
Som patient på Femcare kan du höra av dig när som helst mellan besöken via vår chatt. Vår barnmorska finns tillgänglig för att besvara dina frågor eller boka in ett extra besök om det behövs.
Vanliga frågor och svar om tidig graviditet
Vad är skillnaden mellan PMS och graviditetssymtom?
Skillnaden mellan PMS och tidiga graviditetssymtom kan vara mycket svår att upptäcka, innan förväntad mens. Symtomen är i princip desamma – förstoppning, svullnad i kroppen, humörsvängningar – eftersom de orsakas av liknande hormonförändringar.
En viktig sak att komma ihåg är att vissa kvinnor inte känner några graviditetssymtom alls. Detta kan skapa oro när de möter andra gravida kvinnor som berättar om alla symtom de upplever. Men variation är helt normalt – vissa känner mycket, andra känner ingenting.
Om du aldrig tidigare haft PMS och plötsligt får symtom som spända bröst, förstoppning, svullnad eller humörsvängningar, kan det vara ett tydligare tecken på graviditet. Men det mest pålitliga sättet att veta är ändå att ta ett graviditetstest när mensen är försenad.
Kan man få mens trots att man är gravid?
Nej, tekniskt sett får du inte mens när du är gravid, men det kan förekomma blödningar som liknar mens. Dessa blödningar är i de flesta fall helt ofarliga.
En så kallad nidblödning kan uppstå när kroppen, som är van vid menstruationscykeln, reagerar med en mindre blödning när det befruktade ägget fäster vid livmoderväggen. Denna blödning är vanligtvis mycket mindre än en normal mens.
Det kan också förekomma andra blödningar i tidig graviditet. Slemhinnorna i underlivet blir mer känsliga när du är gravid på grund av ökat östrogen. Det gör att aktiviteter som samlag eller ansträngning vid förstoppning lättare kan orsaka små blödningar. Dessa är oftast helt ofarliga.
En viktig skillnad att känna till: Blödningar utan smärta är sällan något att oroa sig för. Om du däremot får en blödning tillsammans med mensvärksliknande smärtor, kontakta din barnmorska för råd. I tidig graviditet kan man inte alltid göra något åt blödningar, men barnmorskan kan ge stöd och råd om när du eventuellt behöver söka akut vård.
När ska jag berätta om min graviditet för andra?

Det finns ingen absolut regel för när du ska berätta om din graviditet – det är ett personligt beslut. Traditionellt har många väntat till efter graviditetsvecka 12, då risken för missfall minskar avsevärt.
Men denna kultur håller på att förändras. Det viktigaste är att du berättar när det känns rätt för dig. Om du vill dela glädjen tidigt med nära vänner och familj som du skulle anförtro dig till även vid ett missfall, finns det ingen anledning att vänta.
Varje kvinna och par behöver göra sitt eget val baserat på sin livssituation och hur bekväma de känner sig med att dela nyheten.
Jag är orolig för missfall – hur stor är risken?
Att känna viss oro för missfall är normalt, men kom ihåg att sannolikheten för en lyckad graviditet är mycket större än risken för missfall. Efter graviditetsvecka 12 har risken minskat avsevärt, vilket är en anledning till att många väljer att vänta med att berätta om graviditeten till efter denna tidpunkt.
En blödning utan smärta i tidig graviditet behöver inte betyda att något är fel – många kvinnor får mindre blödningar under graviditeten utan komplikationer. Om du upplever en blödning tillsammans med smärta, kontakta din barnmorska.
Även om det i tidig graviditet ofta inte finns någon behandling som kan förhindra ett pågående missfall, är det värdefullt att få prata med din barnmorska för stöd och för att få veta när du bör söka akut vård.
Kom ihåg att missfall oftast beror på kromosomala avvikelser eller andra biologiska faktorer som ligger utanför din kontroll – inte på något du gjort eller inte gjort.
När kan jag göra ett tidigt ultraljud?
Ett tidigt ultraljud kan göras från graviditetsvecka 6-7, vilket är tidigare än det rutinmässiga ultraljudet som ingår i basprogrammet (vanligtvis vecka 18-20).
Vid ett tidigt ultraljud kan man bekräfta att:
Graviditeten är i livmodern (inte en utomkvedsgraviditet)
Det finns hjärtaktivitet hos embryot
Graviditetslängden stämmer
Det är ett eller flera foster (tvillingar eller fler)
För många kan ett tidigt ultraljud ge trygghet och en första visuell kontakt med graviditeten.
På Femcare erbjuder vi tidiga ultraljud för dig som önskar det. Läs mer och boka tid för tidigt ultraljud här.
Vad är NIPT och vad visar testet?
NIPT (Non-Invasive Prenatal Testing) är ett blodprov som kan upptäcka kromosomavvikelser hos fostret med hög säkerhet, utan risk för barnet. Testet görs genom ett vanligt blodprov från mamman och kan utföras från graviditetsvecka 10.
På Femcare kan du boka NIPT-test och få professionell rådgivning om resultatet. Läs mer om vad NIPT visar eller boka tid för NIPT hos Femcare här.
Vad gör jag om jag är gravid men inte vill behålla barnet?
Om du är gravid men inte vill behålla barnet finns det möjlighet till abort. I Sverige har alla kvinnor rätt till abort till och med graviditetsvecka 18, utan att behöva uppge skäl för beslutet.
Fram till graviditetsvecka 22 kan abort beviljas efter särskild prövning.
För att få hjälp med en abort kan du kontakta en gynekologisk mottagning, barnmorskemottagning eller ungdomsmottagning.
Det finns olika metoder för abort beroende på hur långt gången graviditeten är. Du kommer att få information och stöd genom hela processen. Läs mer om abortlagen på 1177.
Lita på din kropp och din barnmorska

Tidig graviditet kan vara en spännande men också orolig tid. Kom ihåg att varje graviditet är unik, och det finns inget "rätt" sätt att känna eller uppleva den första tiden.
Om du fått ett positivt graviditetstest kan du boka tid för inskrivning hos Femcare.
Hos oss får du:
Träffa samma barnmorska genom hela graviditeten
Möjlighet till digitala möten – flexibelt för din vardag
Direktkontakt via chatt – ställ frågor när de dyker upp utan att vänta på nästa besök
Snabb tillgänglighet – boka videomöte samma dag vid behov
Våra barnmorskor finns här för att ta hand om dig genom hela graviditeten, svara på dina frågor och ge dig det stöd du behöver – både digitalt och på plats på våra mottagningar.