top of page

Trötthet i klimakteriet – 10 tips på bättre sömn


Dålig sömn i klimakteriet

Det är vanligt att sömnen blir sämre i klimakteriet. Det händer oftast redan i förklimakteriet, det vill säga från 40 plus. Vissa får svårt att somna medan andra vaknar oftare under natten.


Ofta beror uppvaknandet på vallningar under nätterna men även utan vallningar upplever många kvinnor i klimakteriet att deras sömn är påverkad. Ibland känns det som att man sover mycket lättare än tidigare. Vissa kvinnor vittnar om att det känns som att de aldrig går ner i djupsömn. 


Varför är sömn viktigt?

Sömnen är bland annat viktig för hjärnans plasticitet. När vi sover bearbetar hjärnan den informationen vi tar in och gallrar bort sådant som går att gallra bort. Den har alltså en renande effekt på hjärnan och om du inte sover så fungerar inte hjärnan som den ska. Om du sover för lite så påverkas många funktioner, som till exempel koncentrationsförmåga, tålamod, inlärning och humör.


Varför upplever du trötthet under klimakteriet? 

Förklimakteriet påverkar ofta sömnen men självklart kan sömnlösheten bero på hur man har det allmänt i livet. Ofta sammanfaller klimakteriet med en period i livet då det händer många saker i ditt liv. Dina barn kanske är tonåringar, dina föräldrar kanske går bort, du kanske ligger mitt i en skilsmässa. Det kan helt enkelt vara en jobbig och stressig period i livet som kan göra dig tröttare och orsaka sömnbesvär. 


Men utifrån ett klimakterieperspektiv så kan det sinande östrogenet påverka ditt sömnhormon melatonin. Det minskar naturligt med åldern men just under denna fas påverkas melatoninet ytterligare vilket gör att sömnproblem är vanligt. I vissa fall kan intag av melatonin förbättra din sömn. 


Hur yttrar sig dålig sömn i klimakteriet? 

Det är individuellt från kvinna till kvinna. Men oftast så handlar det om detta: 


  1. Du kan inte somna överhuvudtaget. 

  2. Du vaknar flera gånger under natten.

  3. Du vaknar tidigt och kan inte somna om. 


Klimakteriet medför många olika symtom. Här kan du läsa om andra vanliga symtom i klimakteriet.


Dålig sömn av andra anledningar?

Trötthet vid sjukdom kallas ibland för fatigue. Trötthet är vanligt vid många fysiska och psykiska sjukdomar. Ibland kan den vara orsakad av de läkemedel du behöver ta för din sjukdom. Den tröttheten man upplever vid sjukdom känns lite annorlunda än den du upplever på grund av att du har sovit dåligt. Oftast pratar man om en trötthet som inte går att vila sig ifrån när den utlöses av sjukdomar. Man kan också känna en kraftlöshet i kroppen. 


Orolig sömn och extrem trötthet

Många beskriver en extrem trötthet i samband med klimakteriet. Framförallt under åren mellan 40 och 50, innan mensen upphör. Ibland kan man också känna yrsel när man är trött och inte har sovit ordentligt på flera nätter. Men det är oftast inget att oroa sig för. 


Bara för att man sover dåligt betyder det inte att man är allvarligt sjuk. Om man däremot känner en förlamande trötthet som man inte riktigt känner igen, och som inte går över om man vilar, så kan det vara bra att gå till sin läkare. 


10 tips för att sova bättre under förklimakteriet och klimakteriet


  1. Träning är som bekant en mirakelmedicin inte bara under den här fasen. Utöva den träningen du vill och är bekväm med. Det handlar inte om att träna inför ett maraton, snarare tvärtom. Lugna träningsformer såsom yoga och pilates kan hjälpa din stressade kropp att komma till ro under klimakteriet. Om du gör någon fysisk aktivitet varje dag så kommer sömnen så småningom att förbättras. 

  2. Minska aktiviteterna under kvällstid. Det gäller även träningen. Träna inte för sent på kvällen.

  3. Försök att varva ner minst en timme innan du somnar. Lägg gärna bort mobilen.

  4. Undvik kaffe och alkohol.

  5. Viktigt att det är mörkt i sovrummet – speciellt under sommartiden. 

  6. Ät inte för sent då det kan påverka din sömn. 

  7. Avslappningsövningar kan ha en fin effekt på sömnen. 

  8. Försök att ha regelbundna rutiner. Sov inte på dagen om du har svårt med nattsömnen. 

  9. Melatonin-tillskott kan i vissa fall fungera. Det har bland annat gjorts studier på melatonintillskott och sömnproblem hos kvinnor som tidigare har haft bröstcancer. 

  10. Forskningen är idag enig om att hormonersättning har stor effekt på sömnen. Det kan man idag tydligt se på de kvinnor som besväras av vallningar på natten. 


Har du svårt att sova och funderar på om din sömnlöshet är hormonrelaterad? Hör av dig till oss så hjälper vi dig.



Boka en tid i appen

Vårt mål är att varje kvinna ska få den vård hon behöver. Därför arbetar en bredd av olika professioner hos oss – gynekologer, barnmorskor och dietist. Vi hjälper dig digitalt när vi kan och på våra fysiska kliniker i Region Stockholm och Region Halland när det behövs.

bottom of page