top of page

Hormonbehandling i klimakteriet – fördelar och biverkningar


Hormonbehandling i klimakteriet

Det finns nog inget som är så omdebatterat inom kvinnovården som hormonbehandling. Allt detta på grund av WHI-studien som kom 2002 och som påvisade risker med behandlingen men som i uppföljande studier visade sig inte riktigt stämde. 


I dag vet vi bättre och även om det finns en minimal risk för biverkningar med behandlingen så finns det stora fördelar med att påbörja en behandling.


Det finns starkt vetenskapligt stöd för att hormonbehandling effektivt lindrar symtom som vallningar, sömnbesvär och andra östrogenbristrelaterade besvär under klimakteriet. 


Hormonbehandling även vid psykisk ohälsa

Den senaste forskningen visar dessutom hur vårt sinande östrogen påverkar vår kognitiva förmåga och även har en ökad risk för mental påverkan i form av psykisk ohälsa. 


Studier visar till och med att förklimakteriet kan utlösa svår depression eller manier hos kvinnor som tidigare inte har haft psykiska besvär. Idag behandlas kvinnor i klimakterieålder med psykisk ohälsa ofta med antidepressiv medicinering. 


Bioidentiska hormoner

Idag finns det något som heter bioidentiska hormoner. Det vill säga att de molekylärt sett är såsom våra egna kroppars hormoner. Med det sagt så tenderar de inte att ge samma biverkningar som de syntetiska hormonerna kan ge hos en del kvinnor, men några kan uppleva humörpåverkan eller trötthet. 


Biverkningar och risker med dagens hormonbehandling är minimala. Det är alltid en risk/nytta-bedömning när man tar läkemedel men mycket pekar på att nyttan är större än risken. 


Hormonbehandling klimakteriet

Kanske är det så att du inte bara ska ta hormonbehandling för att mildra dina symtom under förklimakteriet/klimakteriet utan för att göra ditt långa liv friskare. Fler och fler studier visar nämligen att hormonersättning inte bara mildrar symtom utan räddar liv. 


Om detta kan man bland annat läsa i boken Blind Spots av Dr Marty Makary, en välrenommerad läkare och kirurg vid John Hopkins Medicine. Han har valt att sammanställa och analysera forskningen för bland annat hormonersättning och fastslår att det finns tillräckligt mycket forskning idag som starkt pekar mot att hormonersättning inte bara lindrar symtom utan räddar liv. 


Vad ingår i en hormonbehandling? 

Du behöver alltid ta en kombinationsbehandling om du har en livmoder kvar, det vill säga östrogen plus gulkroppshormon och detta är för att skydda livmoderslemhinnan. Idag används oftast ett bioidentiskt östrogen. Östrogen finns bland annat i dessa former:


  • östradiol

  • östriol


Det är vanligast att börja med östradiol som har en mer systemisk (heltäckande) påverkan på kroppen. Östriol används bara lokalt i slidan. Ofta är det bra med både en systemisk och lokal behandling. 


Östradiol finns i tabletter, plåster, gelé och spray.


Gulkroppshormonet finns i en bioidentisk form och benämns då som bioidentiskt progesteron. Numera finns även det syntetiska gulkroppshormonet kallat gestagen eller syntetiskt progesteron.


Idag används både tabletter, hormonspiral och vaginal behandling som tillägg i en kombinationsbehandling. Det bioidentiska progesteronet finns både som oral och vaginal behandling. 


Tar man behandlingen varje dag? 

Det vanligaste är att börja med östrogen varje dag och lägga till progesteron 12-14 dagar per månad. Syntetiskt eller bioidentiskt anpassas efter kvinnans sjukhistoria, preferenser och risk för biverkningar. Hormonspiral och östrogentillägg är en annan vanlig kombination.


Vilken hormonbehandling som passar anpassas individuellt efter om kvinnan är i förklimakteriet eller postmenopausal (mensen har slutat sedan ett år tillbaka). Vi på Femcare är öppna för att skriva ut bioidentiska hormoner då evidensen visar att biverkningar kan vara mindre med dessa. 


Ska man ta testosteron som tillägg? 

Testosteron har i flera studier visat sig vara viktigare för kvinnor än vad vi tidigare trott. En brist påverkar inte bara sexlusten utan även muskelmassan, energinivåerna och humöret. Vi kommer att skriva en längre artikel framöver där vi berättar mer kring testosteron och den senaste forskningen. Diskutera eventuellt tillägg med din gynekolog. 


När ska man påbörja en hormonbehandling? 

Beroende på hur symtomen påverkar din livskvalitet är det du och din läkare som tillsammans kommer överens om när det är rimligt att påbörja en behandling. På Femcare använder vi oss av en validerad självskattningsskala (Menopause Rating Scale) och den tillsammans med en symtom- och riskgenomgång är grunden till ett beslut. 


Oftast påbörjar du en behandling kring 45-55 års ålder men det finns ibland indikationer för att börja tidigare. Om du når menopaus innan 45 års ålder är det en tydlig indikation för att du bör starta en hormonbehandling. Idag finns det ett starkt vetenskapligt stöd för att tidpunkten för när du börjar är viktigare än man tidigare har trott.


Fördelen med att börja vid rätt tidpunkt kan minska riskerna för hjärt- och kärlsjukdom och benskörhet. Om behandlingen påbörjas innan man har fyllt 60 år och i nära anslutning till när mensen upphör verkar det vara mest fördelaktigt. 


Fördelar med hormonbehandling

Sammantaget kan sägas att det redan idag finns starkt vetenskapligt stöd för att hormonbehandling gör att risken för hjärt- och kärlsjukdomar halveras. Det man måste vara medveten om är att många fler kvinnor går bort i hjärt- och kärlsjukdomar och 90% av kvinnor med bröstcancer överlever. Men det finns även andra fördelar. 


Fördelar med hormonbehandling i klimakteriet

Än så länge kan man inte se ett direkt orsakssamband mellan att ge hormonbehandling och en minskning för demenssjukdomar. Men det vi vet idag är att 2 av 3 som får Alzheimers är kvinnor. Det har har påbörjats ett antal intressanta studier runt om i världen och även i Sverige om hur östrogenhöjande aktivitet kan vara en målbild för framtidens medicin mot Alzheimers och demens. Vi vet också idag att hormonbehandling minskar sömnbesvär och psykiska besvär. 


Det görs till och med idag forskning på hur hormonbehandling framförallt med östrogen kan hjälpa kvinnor vid schizofreni. I Finland rekommenderas redan att man förskriver hormonbehandling som förstahandsbehandling vid sömnproblem för kvinnor i klimakterieålder. 


Gå ner i vikt av hormonbehandling

Det finns inte mycket vetenskap bakom att en behandling med östrogen ökar din vikt. Snarare är det så att hormonbehandlingen gör att du bibehåller din vikt. Att komma i förklimakteriet innebär ofta att du går upp i vikt och har svårt att få effekt av träning. Vissa studier visar att hormonbehandling kan få dig att gå ner i vikt lättare.  


Biverkningar med hormonbehandling

Det är svårt att kortfattat översätta all den forskning som idag görs på hormonbehandling och risker. Det man har kunnat fastställa är:


  • Minimal ökad risk för bröstcancer med en kombinationsbehandling men att risken är nästan obefintlig om man bara tar östrogen. 

  • Risken för bröstcancer minskar om man bara tar östrogen. Östrogenet verkar alltså inte vara den stora boven utan det finns studier som pekar mot att det syntetiska progesteronet kan vara orsak till den minimalt ökade risken. 

  • Risken att få bröstcancer är högre av till exempel alkohol. Livstilsmarkörer som alkohol, rökning, kraftig övervikt är mer betydande ur ett risksammanhang. 

  • Det finns ett fåtal studier än så länge som ger bioidentiskt progesteron aningen lägre risk för bröstcancer än det syntetiska men det har också visat sig att det bioidentiska ökar risken något för livmodercancer. 

  • Viktigt är att göra en risk och nytta-bedömning tillsammans med din gynekolog. 


Hormonbehandling efter bröstcancer

Kvinnor med tidigare bröstcancer rekommenderas att inte påbörja hormonbehandling. Idag finns det olika alternativ för dessa kvinnor som kan fungera som ett lämpligt substitut. 


En form av antidepressiv medicinering kan även påverka vallningarna och nyligen har ett nytt läkemedel lanserats mot vallningar. Vissa typer av läkemedel utan hormoner har viss effekt mot vallningar. Behandlingen görs bäst när din onkolog och din gynekolog samarbetar.


Vaginalt östrogen används idag även hos bröstcancerpatienter när ickehormonella medel inte är tillräckliga för att skydda slemhinnorna.


Vanliga frågor och svar om hormonbehandling i klimakteriet 


Vilken hormonbehandling är bäst som klimakteriebehandling?

Det finns flera alternativ att välja bland men studier pekar mot att en kombinationsbehandling med bioidentiskt transdermalt östrogen och bioidentiskt progesteron är den behandling som troligtvis innebär lägre risk för bröstcancer


När kan man få hormonbehandling?

När symtomen påverkar ens dagliga liv bör man diskutera med sin gynekolog om behandling är lämplig. Ofta sker det efter 45 års ålder men kan i vissa fall vara innan. Det är ett beslut som tas i samråd med en gynekolog. 


Måste man ta östrogen i klimakteriet?

Det finns inga rekommendationer ännu att kvinnor bör ta hormonbehandling i klimakteriet i preventivt syfte. Däremot bör kvinnor med tidig menopaus (före 42 års ålder) informeras och erbjudas hormonbehandling då de har en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. 


Kan man ta hormonbehandling i förklimakteriet?

Ja, man kan ta östrogen och gulkroppshormon trots att man fortfarande har blödningar. 


Hur höjer man östrogen naturligt?

Det är svårt att höja sitt östrogen naturligt även om livsstilsförändringar kan göra att symtomen minskar. Speciellt tidigt i förklimakteriet. 


Kan progesteron ge cancer?

Studier visar att progesteron, framförallt det syntetiska, det vill säga gestagenet ger en något förhöjd risk. Men det ska alltid vara en risk/nytta-bedömning som du gör tillsammans med din gynekolog. 


Hur går det till när jag vill börja med hormonbehandling?

När du kommer till oss på Femcare så får du först och främst fylla i ett självskattningsformulär. Formuläret Menopause Rating Scale plus samtal med våra gynekologer är sedan underlaget för att göra en bedömning om eventuell behandling. 


Boka gärna ett  samtal med en av våra barnmorskor som gör en första utvärdering och  bedömer om det är dags för samtal digitalt eller fysiskt med en av våra gynekologer. 


Boka en tid i appen

Vårt mål är att varje kvinna ska få den vård hon behöver. Därför arbetar en bredd av olika professioner hos oss – gynekologer, barnmorskor och dietist. Vi hjälper dig digitalt när vi kan och på våra fysiska kliniker i Region Stockholm och Region Halland när det behövs.

bottom of page